Hoe vaak moet je een auto wassen?

Hoe vaak moet je een auto wassen?

Uw auto is een grote investering en u geeft veel geld uit voor het onderhoud ervan – olieverversing, bandenrotatie, remblokken. Maar heeft u ook ooit iets zo eenvoudigs als het wassen van uw auto als investering overwogen? Hoe vaak moet u het doen en hoe belangrijk is het?

Soms ligt het voor de hand als uw auto een wasbeurt nodig heeft. Na een lange dag rijden over een stoffige, grindweg, bijvoorbeeld. Of wanneer die kudde vogels zich richt op de motorkap van uw auto terwijl u geparkeerd staat onder wat u denkt dat een ideale schaduwboom is.

Maar hoe zit het met het wassen van uw auto als onderdeel van het algemene onderhoudsschema? Of u het nu doet om de lak te beschermen en roest te minimaliseren zodat u er voor altijd mee kunt rijden, of om de auto in perfecte staat te houden voor een hogere doorverkoopwaarde later, er zijn verschillende redenen om uw auto regelmatig te wassen.

Hoe vaak is het genoeg?

De meeste experts raden aan om uw auto elke twee weken of zo gedurende het hele jaar te wassen als algemene regel. Als u in een gebied woont met veel zout – hetzij van een nabijgelegen oceaan of van zoutwagens op de winterse wegen – moet u het waarschijnlijk meer wassen, omdat zout het metaal kan aantasten en roest kan veroorzaken.

Degenen die veel tijd doorbrengen met het rijden door het binnenland zouden hun auto ook wat meer TLC moeten geven. De eerder genoemde vogelhandel is zuur genoeg om door de lak van uw auto heen te eten als deze te lang achterblijft. Hetzelfde geldt voor dode insecten en boomsap, dus ze moeten worden afgewassen als dat nodig is.

Uw auto kan langer tussen de wasbeurten door gaan als u er niet elke dag mee rijdt, of u houdt hem in een garage en uit de elementen.

En hoewel we autowasbeurten misschien als een zomerse klus beschouwen, moet u uw auto in de winter eigenlijk vaker wassen. Zout van de weg is een van de ergste overtreders, en het kan op de carrosserie van je auto blijven hangen en een ravage aanrichten. Frequentere uitstapjes naar de wasstraat, met name die met handdrukstokken, zullen uw auto helpen beschermen tegen zoutophoping.

Natuurlijk wordt het interieur van uw auto blootgesteld aan minder zout en minder dode insecten, maar het moet nog steeds worden gereinigd. Gebruik een stofzuigerslang om eventuele deeltjes (hondenhaar, droge granen, stukjes gedroogde bladeren) uit de zitspleten en uit de vloermatten te halen. Als u tijdens het stofzuigen vlekken aantreft, kunt u deze met een stofferingsvlekkenreiniger verwijderen. Dingy-zittingen kunnen worden gereinigd met een eenvoudige oplossing van warm water en een mild reinigingsmiddel.

Lederen zittingen moeten echter worden gereinigd en geconditioneerd om te voorkomen dat het leer barst en veroudert, en wel minstens om de drie maanden. Als u veel rijdt (bijvoorbeeld voor de kost) of het interieur van uw auto wordt blootgesteld aan de zon, moet u het leder om de twee maanden conditioneren.

Wassen en detailleren

De meeste auto’s hebben minstens twee keer per jaar een goede wasbeurt nodig. U kunt testen of u een nieuwe laklaag nodig heeft door een beetje water op uw auto te spuiten. Als het opkrult, ben je goed. Als dat niet het geval is, moet je auto goed gewaxt worden.

Waxen doet meer dan je auto glimmend en mooi maken. Het helpt ook de bijtende stoffen die we hebben besproken – zout, sap, insecten, vogelzaken en meer – direct van je lak te glijden. Als dat niet het geval is, biedt de wax in ieder geval een extra laag bescherming tussen het beledigende vuil en troep en het lakwerk.

Tot slot, een van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf (en je auto) is het krijgen van het gedetailleerde. Zie het als een minutieuze voorjaarsschoonmaak voor uw auto, van binnen en van buiten. De meeste detailklussen omvatten alles van het stofzuigen van elke laatste centimeter van het interieur tot het reinigen van de grille van uw auto met een tandenborstel. Tonnen bedrijven bieden deze service aan, en de prijzen variƫren, maar kunnen oplopen tot $100 of meer, hoewel je veel van hetzelfde proces zelf kunt doen in een middag.

Hoewel uw auto misschien schoon voelt en ruikt na een goede detaillering, is het niet iets wat u heel vaak hoeft te doen. Een eenvoudige wasbeurt om de twee weken, een wasbeurt om de zes maanden en een eenvoudige schoonmaakbeurt van het interieur om de paar maanden moeten uw auto (en investering) in topconditie houden.

Lees ook

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Hoe gebruik je startkabels?

Hoe gebruik je startkabels?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Moet je de onderkant van je auto wassen?

Moet je de onderkant van je auto wassen?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *