Moet je de onderkant van je auto wassen?

Moet je de onderkant van je auto wassen?

We hebben het hier al gehad over het belang van het regelmatig wassen van uw auto. Maar hoe vaak wast u het onderstel van uw auto als u uw auto goed schrobt? Nooit, toch? Nou, dat is waarschijnlijk niet het beste antwoord als je je zorgen maakt over het leven van je auto.

Mercedes-Benz weet hoe belangrijk een onderstelbad is. De luxe autofabrikant heeft zelfs een nieuwe Carwash functie op zijn 2020 GLS-Klasse SUV. Wanneer de bestuurder de Carwash-modus kiest, verhoogt de SUV automatisch het instelbare veersysteem naar de hoogste stand, zodat water en zeep bij de onderzijde en de wielkuipen kunnen komen. De Carwash-modus sluit ook de ruiten en het zonnedak, sluit de zijspiegels, schakelt de regengevoelige ruitenwissers uit en richt het camerasysteem zodat de bestuurder het voertuig gemakkelijker op de sporen van een geautomatiseerde wasplaats kan begeleiden. Bij het verlaten van de carwash schakelt de Mercedes automatisch de Carwash-modus uit. Het is behoorlijk briljant.

Wassen of niet?

Natuurlijk rijden we niet allemaal met deze nieuwe Mercedes SUV’s. Maar je moet wel het onderstel van je auto schoon houden. Dus als u uw auto gewoon wast om zijn goede uiterlijk te behouden, is dat waarschijnlijk niet genoeg. In feite zegt Consumer Reports dat u naast het wassen van uw auto wanneer deze vuil is, ook minstens één keer per seizoen een onderstel moet laten wassen, en nog meer als u zich overgeeft aan activiteiten zoals off-roading.

De fabrikant van autoverzorgingsproducten, Dr. Beasley’s, neemt een nog agressievere houding aan ten aanzien van de frequentie waarmee u het onderstel van uw auto moet wassen. Als u bijvoorbeeld in gebieden rijdt waar de wegen gezouten zijn, adviseert Beasley’s om dat zoutresidu zo snel mogelijk te verwijderen, want hoe langer het op uw auto ligt, hoe langer het reageert met de elementen die corrosie en roest veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen die wonen en rijden in kustgebieden. De lucht transporteert zout uit de oceaan, en het zal geleidelijk aan hetzelfde effect hebben als zoute pekel die op de weg wordt gedumpt.

Doe-het-zelf wassingen

Als u het onderstel van uw auto liever thuis wast dan in een wasstraat, stelt Beasley’s u voor om te investeren in een hogedrukreiniger en een goed ontvettingsmiddel. De hogedrukreiniger kan gemakkelijk gebieden bereiken die u niet met de hand kunt of wilt bereiken en de ontvetter zorgt ervoor dat alle oppervlakken schoon worden gespoeld.

Beasley’s biedt extra tips voor het zelf wassen van onderstellen, waaronder:

  • Overweeg om uw voertuig op te tillen met krikken of oprijplaten (maar zorg ervoor dat het stabiel is)
  • Verwijder uw wielen om een betere toegang te krijgen
  • Controleer uw rem- en brandstofleidingen op tekenen van corrosie, want die hebben de neiging om het snelst te roesten, maar zijn ook van cruciaal belang voor de veilige werking van de auto.
  • Smeermiddelen zoals WD-40 kunnen helpen om een schoon oppervlak te beschermen.
  • Breng geen producten zoals een rubberen onderlaag aan als de auto niet volledig droog is.

Kunnen we in de toekomst dus soortgelijke functies als bij Mercedes Carwash op andere nieuwe voertuigen verwachten? Het is moeilijk te zeggen. Houd er in de tussentijd rekening mee dat het wassen van het onderstel van uw auto slechts een paar minuten extra kost en dat de voordelen de moeite waard zijn.

Lees ook

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Hoe gebruik je startkabels?

Hoe gebruik je startkabels?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Hoe vaak moet je een auto wassen?

Hoe vaak moet je een auto wassen?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *