Zo onderhoud je een matte lak

Zo onderhoud je een matte lak

Als u een fan bent van de opvallende textuur van matte of satijnen auto’s die u hebt gezien op autoshows, of op de gelikte nieuwe BMW die uw buurman rijdt, dan krijgen we het. Matte afwerkingen op auto’s (zoals een heleboel dingen) komen en gaan met de trends mee. De look wordt weer populairder, en wordt ook als fabrieksoptie aangeboden, vooral op luxe auto’s. BMW en Lexus hebben beide varianten van een matte afwerking op enkele van hun 2020-modellen.

Er bestaan echter veel misvattingen over het feit dat matte afwerkingen te veel onderhoud vergen. Dus, als het uiterlijk u bevalt, maar u bent afgeschrikt vanwege het onderhoud, dan zijn we hier om u gerust te stellen.

Matte afwerking betekent niet dat het perfect is…

Laten we eerst even uitleggen wat matte afwerking is. Auto’s met een matte afwerking verf hebben een niet-reflecterende look en ruwe textuur, in tegenstelling tot een glanzende, glanzende afwerking die je waarschijnlijk gewend bent te zien op auto’s. De twee lakken worden op dezelfde manier aangebracht; de verschillende looks ontstaan door de manier waarop de blanke lak droogt. (Meer daarover in een minuut.)

Zoals we al zeiden, heeft matte lak om een of andere reden een slechte rap, vooral wat betreft de manier waarop je het moet onderhouden. Bijvoorbeeld: Sommige mensen denken dat matte verf niet nat kan worden (wat?), het kan niet gewassen worden en er is geen manier om de afwerking te beschermen.

Maar dat is allemaal niet meer waar. De duurzaamheid van matte verf is de laatste jaren verbeterd en nu is een matte afwerking net zo makkelijk te onderhouden als een gewone glansafwerking. Maar het heeft nog steeds zijn eigen eisen. Laten we eens kijken naar het waarom, en wat ze zijn.

Autolakwerken bestaan meestal uit een primer, meerdere kleurlagen en een blanke lak. Zoals we al zeiden, de blanke lak is wat het verschil maakt tussen een gewone glanzende afwerking en een matte afwerking. Met een glanzende afwerking vult de blanke lak alle onvolkomenheden op om een glad oppervlak te creëren, wordt vervolgens gepolijst en in de was gezet om het licht te reflecteren en visuele diepte te creëren.

Een matte blanke laklaag blijft bewust onvolmaakt, met een textuur die het licht eerder verspreidt dan weerkaatst. De blanke laklaag bevat ook matte of texturiserende middelen om een waas te creëren door de lagen heen. Aangezien de truc van de matte laag in de heldere laag zit in plaats van in de gekleurde lagen, kan elke kleur worden gebruikt om een matte afwerking te creëren.

Hoewel het waar is dat een mat oppervlak meer kans heeft om verontreinigingen op te vangen omdat het ongelijkmatig is, is het niet onbruikbaar om gewassen of beschermd te worden. Sommige mensen geloven dat gewone verontreinigingen zoals vogelpoep en dode insecten onmiddellijk door de matte blanke vacht en in de kleur etsen. Deskundigen zeggen dat dit niet waar is. Hoewel het een goede gewoonte is om verontreinigingen – vooral biologische stoffen zoals poep en boomsap – zo snel mogelijk te verwijderen, betekent dit niet dat je verf al vernietigd is voordat je thuiskomt van je werk.

Alleen handwas

De matte verf zal uiteindelijk echter wel etsen. En als je je er echt zorgen over maakt, dan kan een matte beschermende kit je wat hoofdpijn besparen. U kunt niet zomaar uw oude collectie wasstraatproducten voor deze auto uit de kast halen.

Commerciële producten die speciaal zijn ontworpen voor matte afwerkingen zijn waarschijnlijk de veiligste gok, hoewel sommige eigenaren de voorkeur geven aan zelfgemaakte hersenspinsels, zoals een mix van afwasmiddel en azijn (Dr. Beasley’s, een team van detaillisten, chemici en autoliefhebbers die detailleringsproducten ontwerpen, formuleren en fabriceren, raadt dit echter af). Een gids die Lexus aan de eigenaren van de matte voertuigen van het merk geeft, stelt voor om alleen water te gebruiken als dat mogelijk is, en een oplossing van citroenzuurpoeder om taaie verontreinigingen op te lossen. (Dus, gezien deze tegenstrijdige informatie, vergeven wij u als u iemand was die dacht dat het proces ingewikkelder was dan het in werkelijkheid is).

De wastechniek is net zo belangrijk als het product dat u gebruikt. De matte laklaag moet met de hand worden gewassen – rij uw auto niet door een automatische wasstraat. De ruwe rollovers en borstels die in een automatische autowasstraat worden gebruikt – en de harde chemicaliën – verwijderen kitten en beschermingsmiddelen, terwijl een zachte handwas met een kwaliteitsproduct alleen vuil en verontreinigingen verwijdert.

Lees ook

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Waarom is auto onderhoud belangrijk?

Hoe gebruik je startkabels?

Hoe gebruik je startkabels?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Kun je de auto wassen met regenwater?

Hoe vaak moet je een auto wassen?

Hoe vaak moet je een auto wassen?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *